İçindekiler
Çerkesler Kimdir ?
Çerkesler’in tarihi Dağlık Kafkasya’dan bu zamana gelmektedir. Köklü geçmişleri ve gelenekleriyle tanınan Çerkesler göç ederek farklı çoğrafyalara dağılmışlar ve kültürel miraslarını günümüze kadar birlik ve beraberlik içerisinde kalarak taşımışlardır. Çerkeslerin en önemli miraslarından biriside çerkes yemekleridir. Çerkes yemeklerinin kendine özgü bir lezzeti vardır.
Çerkeslerin Kültürel Tutumu
Çerkesler, çok zengin bir kültüre sahiplerdir. Kendilerine özgü Adigece isimli dilleri bulunmaktadır. Dans ve müziğe oldukça önem vermektedirler. El sanatları ve dantel işlemeleri de Çerkes kültüründe önemli bir yere sahiptir. Çerkesler birbirleri arasında çok tutumlu yaşarlar toplu yemekleri ve davetleri sürekli olarak gerçekleştirirler bu durumda Çerkesler kendi kültürlerine özgü yemekler yapmaya önem gösterirler. Bu sebepten çerkes yemekleri ünlüdür.
En Popüler Çerkes Yemekleri Nelerdir
Çerkes Tavuğu

Tarifi İçin Malzemeler
2 adet tavuk but, 1,5 su bardağı tavuk suyu, 5 dilim ekmek içi, 1 diş sarımsak, 1 su bardağı ceviz, Yarım çay bardağı zeytinyağı, Tuz, Karabiber, Acı toz biber, Pul biber, tercihe göre kekik ve kimyon.
Yapılışı
Tavukları haşlayalım ve ince ince didikleyerek bir tabağa koyalım. Ufak bir tencereye ekmek içini ve 1 diş sarımsağı ezin ve ekleyin. Üzerine tavuk suyunu ekleyin ve orta ateşte kıvam alana kadar pişirin. Kıvam aldıktan sonra 1 su bardağı cevizi ekmeklerin üzerine ekleyin ve altını kapatın. İnce ince didilmiş tavukların üzerine cevizli karışımı ekleyip, baharatları ilave edip karıştırın. Servis tabağına karışımı yayın. Küçük bir cezvede yağı kızdırıp, pul biberi yakın. Tavuğun üzerine gezdirin. Cevizli süsleyip servis edin.
Haluğane ( Çerkez Poğaçası )

Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su ,1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ, 1 paket kuru maya ,3 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 5 su bardağı un ( un miktarı ununuza göre farklılık gösterebilir) 1 yumurtanın sarısı
Yapılışı
Ilık su, ılık süt, kuru maya ve 3 yemek kaşığı şekerimizi karıştırıp kabımızın kapağını kapatıp 15-20 dakika mayalanması için bekliyoruz. Sonra yağımızı, tuzumuz ve unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz ve bunu yumuşak bir hamur elde edene kadar devam ediyoruz. Daha sonra oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırıyoruz. Hamura şeklini veriyoruz üzerine yumurta sarısını sürüyoruz 75 derecelik fırında 10 dakika kabarttıktan sonra 250 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Gilnis

Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için: Haşlanmış tavuğun suyu, Tuz, un, Kişi sayısına göre tavuk.
Sosu için: Sarımsak, Haşlanmış tavuğun suyu.
Yapılışı
İlk önce tavukları haşlıyoruz. Haşlandığımız tavuğun suyunu ılıyana kadar bekliyoruz ve onun suyuyla sert bir hamur yoğuruyoruz. Yoğurmak için tek kişi için bir kepçe tavuk suyu alıyoruz leğene tuzunu koyup en son unu koyuyoruz yoğurduktan sonra bir 20 dk hamuru dinlendiriyoruz. Sonrasında hamuru bi kaç parçaya kesip ince uzun şeritler haline getirip parmak kadar koparıp elinizin 4 parmağıyla bir ucundan bastırıp hamuru kendinize doğru çekip kıvrılıyor içi ince bir şekilde açılmış olması gerekiyor pişerken içi iyi pişmesi için.
Hepsini açıp bezlerin üzerine diziyoruz büyük bir tencerede önce tavuğun suyundan ayırıyoruz herkese bir kepçe tavuk suyundan yetecek kadar daha sonra kalan tavuğun suyu az ise kaynamış su üzerine ilave edip açılan hamurları içleri pişene kadar haşlıyoruz. Haşlama işi bittikten sonra büyük bir tepsiye hamurları alıp üzerine haşlanmış olan tavukları özenle diziyoruz.
Sosunu da herkese göre kaselere tavuk suyu birer kepçe koyup içine isteğe göre sarımsak eziyoruz.
Hamurla tavuğu birlikte sosa bandırarak tüketebilirsiniz.
Çerkez Mantısı

Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için; 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta.
İçi için; 4 adet patates, 1 adet soğan, Kırmızı toz biber, Nane, Tuz.
Sosu için; Tereyağ, 1 yemek kaşığı salça, Kırmızı pul biber, 2 diş sarımsak.
Yapılışı
Hamuru için malzemeleri güzelce yoğruyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Patatesleri haşlayıp doğradığımız soğan ve baharatları karıştırıyoruz. Hamuru açarak bardak yada yalıpla keserek ortalarına patates koyuyoruz ve kapatıyoruz. Suda haşlayıp pişiriyoruz terayağını eritip salça, sarımsak ve pul biber koyuyoruz. Pişirdiğimiz mantının üzerine döküyoruz. Tercihe göre üzerine yoğurtta ilave edilebilir.
Bu tarifler ve daha fazlası için meb onaylı kursumuza katılabilirsiniz.