İçindekiler
Meze Nedir ?
Meze, geleneksel olarak Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olarak tüketilir. Genellikle ana yemekten önce atıştırmak amacıyla servis edilir. Çeşitli lezzetli yiyeceklerin bir kombinasyonudur. Mezeler, soğuk ve sıcak olarak servis edilebilir. Genellikle birkaç küçük tabakta az az atıştırmak maksatıyla servis edilir. Meze halk dilinde küçük tabak manasına gelir.
Her hangi bir balıkçıya veya kebapçıya gittiğinizde önden sizlere mezeler ikram edilir bu mezeler genelde ezme ve yoğurtlu meze çeşitleri olur. Bu mezeler minik tabaklarda servis edilir ve tatları genel olarak güzeldir. İnsanlar bu mezeleri kendileri fazla yapıp dolaplarında muhafaza etmek isterler ve meze tarifi araştırırlar. Mezeler çeşitli tatları, kokuları ve aromaları birleştirir. Örneğin, zeytinyağlı sebzeler dolma veya patlıcan salatası gibi, yoğurtlu soslar cacık veya haydari gibi, deniz ürünleri karides veya kalamar gibi, peynir çeşitleri, zeytinler, humus, ezme, turşular ve daha birçok çeşit meze bulunabilir. Bizlerde bu yazıda en çok tüketilen ve sevilen meze tariflerini vereceğiz.

Mezeler, ana yemek gelmeden önce atıştırmalık olarak tüketilir. Erken gelen misafire dolaptaki hazır mezeden ikram edilip zaman kazanmak için insanlar meze çeşitlerini ve meze tariflerini merak ederler. Ayrıca birçok restoran menüsünde de meze tabağı veya meze çeşitleri bulunabilir. Mezeler, çeşitlilikleri ve lezzetleri nedeniyle çok popülerdir ve farklı kültürlerde farklı şekillerde hazırlanabilir.
Meze Tarifleri
Kabak Havuç Tarator Tarifi
Meze tarifleri arasında çok konuşulan bu meze çeşiti size kabağın bambaşka bir yüzünü gösterecek.

Kabak Havuç Tarator için Malzemeler
3 adet kabak, 1 adet havuç, 8 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı mayonez, 1 avuç dolusu ceviz, 5-6 dal dereotu, 7 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 dolu çay kaşığı ve tuz.
Kabak Havuç Tarator Yapılışı
1 avuç cevizi doğrayın ve küçük parçalar haline getirin ardından tavada 2 dakika kavurun.
Daha sonra 3 adet kabağın başını ve sonunu kesip atın kalanı rendeleyin. 1 tane havucu soyun ve onun da başını sonunu kesip atın, kalanı rendeleyin
Tavaya 7 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin. Rendelenmiş havuç ve kabağı tavaya ekleyin ve tuzunu atın. 4 dakika yüksek ateşte karıştırarak kavurun. Son olarak kavurduğunuz harca cevizleri, 8 çorba kaşığı yoğurdu ve 1 çorba kaşığı mayonezi ekleyip karıştırın. 5-6 dal dereotunu ince ince kıyıp biraz tuz ekleyerek karıştırın.
Kahvaltılık Cevizli Ezme Tarifi
Bir çok evde bulunan bu meze çeşiti kahvaltılarda damak tadınızı değiştiriyor. Ayrıca meze tarifleri arasında yapılışı kolay olan bir meze çeşitidir.

Kahvaltılık Cevizli Ezme için Malzemeler
1 su bardağı ceviz, 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası, 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası, Yarım su bardağı zeytinyağı, 4 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi, 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kuru nane, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı nar ekşisi,
Kahvaltılık Cevizli Ezme Hazırlanışı
Mutfak robotuna cevizi koyun ve ceviz toz haline gelinceye kadar robottan çıkarmayın. Cevizler toz haline geldiğinde ayırdığımız ekmek içini ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp, cevizle dolu olan robotun içine doldurun ve mutfak robotundan tekrar çekin.
Bu karışıma domates salçasını, biber salçası ve yarım su bardağı zeytinyağı koyun. kimyon, kuru nane, karabiber, nar ekşisi ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri mutfak robotundan iyice geçirin. Tuz miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Nuraniye Salatası Tarifi
Nuraniye Salatası için Malzemeler
3 adet orta boy kabak, yarım su bardağı pirinç, yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz, 3 dal taze yeşil soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş kıyılmış sarımsak, 1 su bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı kuru nane ve tuz,
Nuraniye Salatası Hazırlanışı
Öncelikle yarım su bardağı pirinci tencere içine koyun. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su döküp, yumuşayana kadar haşlayın. Ardından suyunu süzüp, soğuması için bırakın.
3 adet orta boy kabağı rendeleyin. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince doğrayın. Geniş bir tencerenin içine rendelemiş olduğunuz kabakları koyun. Üzerine zeytinyağınızı ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken kabakların üstüne ince ince doğradığınız taze soğanları ekleyin. 1-2 dakika boyunca kavurun ve ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Derin bir kap içerisine pişirdiğiniz kabağı koyun. Üzerine haşlanmış pirinci, daha sonra ise ince ince kıydığınız dereotu ve maydanozu ekleyin. 1 diş rendelenmiş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 su bardağı susuz yoğurt ve kendinize göre tuz koyun ve iyice karıştırın. Buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin ve servis edin.
Haydari Tarifi
Haydari en çok bilinen meze çeşitidir. Bu sebepten meze tarifleri arasında en çok aranan meze çeşitide haydaridir.

Haydari için Malzemeler
5 yemek kaşığı katı yoğurt (sulu olmayacak), 1 dilim beyaz peynir ( eklediğiniz yoğurdun 5 de 1 i kadar), 2 diş rendelenmiş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 4-5 dal dereotu, 1/3 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi, yarım çay kaşığı tuz.
Haydari Hazırlanışı
Zeytinyağını kızdırın cevizleri ekleyerek 2 dakika kavurun. Sarımsakları ve beyaz peyniri ezin ve geniş bir kaba koyun. Dereotunu ince ince kıyın ve tüm malzemeleri geniş kabın içine doldurun güzelce karıştırın. Servis edebilisiniz.
Bu tarifleri öğrenmek ve bu mezeleri profesyonel olarak yapmak istermisiniz ? Anıt eğitim aşçılık kursu vermektedir anıt eğitim öğrencilerine MEB onaylı belge vermektedir. Bu belge ile isterseniz iş yerinizi bile açabilirsiniz.